Aizvadīts kārtējais izaicinājumiem un pārmaiņām bagātais gads. Nu jau trešais pēc kārtas, kad mūsu dzīves ritējumu nevar nosaukt par mierīgu. 2020. un 2021. gadā pasaule cīnījās ar pandēmiju, bet 2022. gada 24. februāris atnesa traģiskas ziņas – Krievija sāka uzbrukumu Ukrainai, asiņainu un bezjēdzīgu karu. Tam bija ļoti negatīva ietekme uz globālo tautsaimniecību, taču nekāds ekonomiskais kaitējums nav salīdzināms ar zaudētajām dzīvībām un cilvēkiem radītajām ciešanām.

martins kazaks latvijas banka 2022 gada parskats

Krievijas sāktais karš tieši ietekmēja globālo resursu cenas. Vēl pirms karadarbības sākuma inflāciju padzina augšup pandēmijas ietekme uz piegādes ķēdēm un pieprasījuma atjaunošanās, taču karš Ukrainā inflāciju “uzšāva debesīs”. Eiro zonā tika reģistrēta augstākā inflācija vienotās valūtas pastāvēšanas vēsturē.

Cīņa ar inflāciju un centieni neļaut tai iesakņoties kļuva par pasaules vadošo centrālo banku, arī Eirosistēmas, kurā līdzdarbojas Latvija, darbības galveno uzdevumu. Strauji cēlām procentu likmes, tāpēc jau šogad gaidāma inflācijas tempa būtiska mazināšanās, bet 2024. gada laikā – pakāpeniska atgriešanās tuvāk 2 % līmenim, kas ir eiro zonas vidēja termiņa inflācijas mērķis. Tomēr šo nepieciešamo pasākumu rezultātā ir augusi naudas cena – kredītņēmēju maksājumi un valsts parāda apkalpošanas izmaksas. Aizņemties ir kļuvis krietni dārgāk. Tas licis pārskatīt ekonomikas politiku arī tām valdībām, kuras pandēmijas laikā aktīvi atbalstīja grūtībās nonākušos iedzīvotājus un uzņēmējus.

Paralēli ikdienas darbiem 2022. gads Latvijas Bankai aizritēja nozīmīga projekta un nozīmīga notikuma zīmē. Minētais projekts saistīts ar strukturālām pārmaiņām – tika veikti noslēdzošie priekšdarbi, lai Latvijas Bankā integrētu FKTK. Šis process ir sekmīgi noslēdzies, un kopš 2023. gada darbojamies kā vienota institūcija ar vēl stiprāku profesionāļu komandu.

Savukārt 2022. gada lielais notikums bija Latvijas Bankas 100 gadu jubileja. Tā tika atzīmēta godam – ar zinātnisku izdevumu par centrālās bankas darbības vēstures pirmajiem 18 gadiem, vērienīgu monētu mākslas izstādi Latvijas 

Nacionālajā mākslas muzejā, ceļojošu vēstures izstādi Latvijas pilsētās, kurās starpkaru periodā atradās Latvijas Bankas nodaļas, pasaules līmeņa tautsaimniecības konferenci un daudzām citām aktivitātēm.

2023. gadu kā institūcija uzsākam izaicinājumu pilnā laikā – darāmā pietiek gan pašu mājās, gan starptautiskā līmenī. Viena no mūsu prioritātēm ir nepieciešamā izrāviena nodrošināšana Latvijas tautsaimniecības izaugsmei. Plānojam darboties vairākos virzienos – gan šķetinot vājās kreditēšanas problēmu mezglu, gan izvirzot un īstenojot ambiciozus mērķus kapitāla tirgus attīstības jomā, gan izstrādājot modernus pakalpojumus un iespējas, kas palīdzēs Latvijas tautsaimniecībai darboties sekmīgāk.

Arī šis gads mums nesīs izaicinājumus, taču esmu optimisma un apņēmības pilns, jo Latvijas Bankai ir spēcīgs mugurkauls – profesionāļu komanda, kas spēj izvirzīt lielus mērķus un strādāt ar pilnu jaudu, lai tos sasniegtu. Novēlu mums visiem neapstāties pie sasniegtā un vienmēr augt un attīstīties!

 

mk paraksts

Mārtiņš Kazāks

Latvijas Bankas prezidents
Rīgā 2023. gada 5. aprīlī